15.11.2015

jabłuszka jabłuszka



Mus jabłkowy, który wcale do końca musem nie jest :)
A więc zdrowa alternatywa słodzonych dżemów z półek sklepowych oraz gotowych szarlotkowych słoików kupowanych przez leniuchów.

Przygotowanie właściwie kończy się na obraniu i pokrojeniu jabłek, które następnie z niewielką ilością wody dusimy w garnuszku na ogniu. Moja wersja wzbogacona jest jedynie o cynamon.
Urozmaicać można dowolnie: rodzynki, żurawina, orzechy, miód, cynamon itd.
Najważniejsze! Na koniec zdejmujemy z garnka pokrywkę, by woda odparowała.
Mięciutkie kawałki jabłek można zblendować, ale polecam zostawić w kawałkach, mniam!
Pachnie jak gerberek dla bobasków, czyli sukces!
Na jeden taki słoiczek potrzeba około 2 mniejsze jabłka. Ja oczywiście zrobiłam z rozmachem duży słoik zapasu.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz